terug

Vloerverwarming:

Installatie Service Waarland is ook het adres voor onderhoud of aanbrengen van uw vloerverwarming.

Door onze jarenlange ervaring weten wij als geen ander hoe een huis goed te verwarmen met vloerverwarming, maar nog veel belangrijker hoe te regelen.

aanbrengen van vloerverwarming in eigen woning Wilfred Groen

Wat is een vloerverwarming

Met vloerverwarming bedoelt men een met vloeistof gevuld buizensysteem dat onzichtbaar in de vloer is weggewerkt. Door een verwarmingsbron wordt de vloeistof op de vereiste temperatuur gebracht. Behalve een cv-ketel kunnen ook andere verwarmingbronnen zoals zonnecollectoren, warmtepompen, stadsverwarming en dergelijke worden gebruikt. De vloeistof temperatuur wordt meestal begrensd op 50°C. Er bestaan ook elektrische vloerverwarmingssystemen.

Vloerverwarming kan worden toegepast als hoofdverwarming of als bijverwarming

 

Algemeen

Vloerverwarming is een ideale verwarming, maar er zijn wel een paar belangrijke punten waaraan moet worden voldaan om de vloerverwarming tot in lengte van dagen tot zijn recht te laten komen.

  1. De opbouw van de ruwbouw-vloer moet vlak zijn en aan de onder- en zijkanten voorzien zijn van isolatie

  2. In geval van bijverwarming dienen de radiatoren goed te worden ingeregeld, zodat wordt voorkomen dat de kamerthermostaat de warmtetoevoer te snel stopt.

  3. De onderlinge afstand van de leidingen moeten zodanig worden gekozen dat een gelijkmatige oppervlakte-temperatuur ontstaat.

  4. De lengte van buis (groep) niet mag te lang zijn.

  5. Er moeten zo weinig mogelijk scherpe bochten zijn.

  6. Dilitatievoegen moeten indien nodig worden aangebracht, zodat scheurvorming wordt voorkomen.

  7. Er dienen voorzieningen te worden aangebracht om het uitzetten en krimpen van de cementlaag met de verwarmingsbuizen op te kunnen vangen. Langs alle wanden dient randisolatie aangebracht te worden en op de constructievloer een isolatielaag met folie om te voorkomen dat de cementlaag met buizen zich kan hechten aan de constructievloer.

  8. De temperatuur van elke groep is op de verdeler in te regelen. Daarom is het verstandig om voor elke ruimte een aparte groep te nemen. Alleen voor kleine ruimtes zoals een toilet of hal is dit niet zo belangrijk, deze kunnen samen op één groep.

 

warmteverdeling warmteverdeling bij
verwarming met radiatoren
warmteverdeling bij
vloerverwarming
       

De voordelen van een goed werkend vloerverwarmings-systeem zijn:

  1. Een aangename en behaaglijke warmte.
  2. Geen koude voeten.
  3. Geen hinderlijke luchtbewegingen, dus minder stof !!.
  4. Ook bij een lagere ruimte-temperatuur (2 à 3 graden) is het nog behaaglijk.
  5. Geen last van droge lucht.
  6. Energie- en kostenbesparend tot wel 20%.
  7. Stralingswarmte die optimaal wordt verspreid en garandeert een stabiele temperatuur op de juiste hoogte.
  8. Geen koudezones maar een zeer gelijkmatige oppervlakte-temperatuur.
  9. Geluidsarm.
  10. Geen leidingen “in het zicht”.
  11. Lange levensduur.
  12. Een nog hoger rendement van uw H.R. ketel in verband met de lage watertemperatuur.

Vloerverwarmings-verdeelstations zijn leverbaar in Staal-, Messing- en R.V.S.-uitvoering. De R.V.S.-uitvoering wordt vaak toegepast wanneer een installatie gerenoveerd wordt. R.V.S. wordt toegepast als er in het verleden nog geen diffuus-vrije buis is gebruikt, en als er bij de renovatie nieuwe installatie-onderdelen (zoals cv-ketel, radiatoren, etcetera) worden geplaatst. Tevens wordt R.V.S. toegepast als men de installatie wil beschermen tegen corrosie. Deze corrosie wordt veroorzaakt door zuurstof-doorlatende vloerverwarmingsleidingen, die vaak nog in oudere gebouwen of woningen zijn verwerkt. De verdeler is nu voorzien van een bronzen circulatiepomp en een R.V.S.-expansievat.

 

Hoogte vloeropbouw: 

(voor toepassing in woningen)
Natbouw systeem: totale hoogte inclusief de dikte van vloerafwerking.
Volgens de Duitse DIN norm voor "zwevende" vloeren: voor vloeren die op isolatiemateriaal liggen, dus los van de constructievloer, dient de afstand bovenzijde buis tot bovenzijde cementdekvloer inclusief de plavuizen/natuursteen 4,5 tot 5 cm te zijn\

Basisverwarming:

(Bijverwarming of Comfortverwarming)

Het verwarmen van de vloer is voornamelijk voor het comfort en het bestrijden van een koude vloer. Een vloerverwarming is uitstekend te installeren als "hoofdverwarming", maar te gebruiken als "basisverwarming", door eenvoudig de watertemperatuur te verlagen. Het voordeel is een snellere opwarming en een veel gelijkmatiger temperatuur van de vloer. De warmteafgifte is meestal 40 - 50 watt/m2.

Door de huidige isolatienormen zou in principe met een buisafstand van 25 cm kunnen worden toegepast. Een goed resultaat wordt bereikt met een buisafstand voor Basisverwarming van ca. 20 cm.

 

Hoofdverwarming:

De kamertemperatuur wordt geregeld door de warmteafgifte van de vloer. Volgens de huidige isolatienormen kan vloerverwarming uitstekend worden toegepast als "hoofdverwarming", dus zonder radiatoren. Bij oudere woningen, met slechte isolatie, kan het mogelijk zijn dat de warmteafgifte van de vloerverwarming niet voldoende is. Het is mogelijk om een kleine sierlijke radiator te plaatsen, die op een kille avond en bij het opwarmen van de vloerverwarming snel warmte kan gaan afgeven. Ook als volgens de berekening aanvullende verwarming nodig is, kan daarom nagenoeg het hele stookseizoen de vloerverwarming gebruikt worden als de belangrijkste warmtebron, dus als "hoofdverwarming". De warmteafgifte is meestal ca. 100 watt/m2.

Door de huidige isolatienormen zou in principe vloerverwarming met een buisafstand van meer dan 15 cm kunnen worden toegepast.
Een goed resultaat wordt bereikt met een onderlinge buisafstand, voor Hoofdverwarming, van 15 cm.

Door het verkleinen van de onderlinge buisafstand wordt het opwarmen versneld en is de benodigde watertemperatuur lager en wordt ook de gemiddelde temperatuur van de vloer lager. Als gevolg hiervan wordt de warmte-inhoud van de cementmassa minder, waardoor de kamertemperatuur beter en sneller is te regelen. Een snelle opwarming met veel comfortabel woongenot ontstaat bij gebruik van een onderlinge buisafstand van 10 cm. Deze afstand wordt daarom door ons sterk aanbevolen in de badkamer om zo een hogere temperatuur in deze ruimte te verkrijgen terwijl de regelaar vaak in de woonkamer is gemonteerd en daar de temperatuur dan enkele graden lager zal zijn..

Let op : Bij een onderlinge buisafstand van 10 cm is dus de te verwarmen ruimte sneller op temperatuur en zal de vloer veel minder vaak bijverwarmd worden, hetgeen een soms onaangenaam "koud" gevoel van de vloer kan geven terwijl de te verwarmen ruimte goed op temperatuur zal zijn. Dit speelt vooral bij goed geïsoleerde woningen.

 

Natuursteen of plavuizen: Hiermede worden met betrekking tot de warmteoverdracht de beste resultaten bereikt. Daardoor is deze vloerafwerking ook uitstekend geschikt bij uitvoeringen als hoofdverwarming.

Linoleum & Marmoleum: Na natuursteen en plavuizen is dit een vloerbedekking die uitstekend geschikt is voor vloerverwarming.
De warmteoverdracht hiervan is nagenoeg gelijk aan de warmteoverdracht van gelijmde plavuizen. Indien over de gehele onderzijde gelijmd, is dit uitstekend geschikt ook als hoofdverwarming.

Tapijt: Dit kan alleen als deze wordt gelijmd over de gehele onderzijde en als de rugzijde geschikt is voor vloerverwarming. Indien gelijmd kan dun tapijt ook worden toegepast als hoofdverwarming.
Vloerbedekking met een foamlaag aan de rugzijde, of die wordt gespannen is niet geschikt.

Parket & Dikke planken: Bij voorkeur alleen als massief van droge harde houtsoorten zoals eiken, teak of merbau dat wordt gelijmd op een droge vloer. Bij een te hoge vloertemperatuur gaat het krimpen waardoor er krimpnaden ontstaan. Vloerverwarming met parket of hout bij een Natbouw systeem alleen toepassen als Basisverwarming.

Bij een Droogbouw systeem kan dit onder voorwaarden toegepast worden als Hoofdverwarming.

Laminaat: Het laminaat moet volgens voorschrift van de desbetreffende fabrikant verwerkt worden en geschikt te zijn voor vloerverwarming, Bij een Natbouw systeem alleen gebruiken als Basisverwarming. Bij een Droogbouw systeem kan dit onder voorwaarden worden toegepast als Hoofdverwarming

 

Systemen:

Er zijn Natbouw systemen en Droogbouw systemen.

Natbouw systeem, hierbij wordt veel water gebruikt en vergt het drogen een lange periode.
Gebruikelijk is dat over de verwarmingsbuis een laag cement of anhydriet wordt aangebracht. De gemiddelde oppervlakte temperatuur wordt bepaald door de onderlinge buisafstand van de verwarmingsbuizen. Door het verkleinen van de onderlinge buisafstand is het mogelijk om het opwarmen te versnellen.

Droogbouw systeem, hierbij kan meteen met de vloerafwerking worden begonnen.
De vloeropbouw bestaat uit isolatiemateriaal met metalen warmte geleidingsplaten met meestal 2 lagen van 10 mm fermacell voor een verantwoorde puntbelasting

Legpatroon:

Vloerverwarming kent twee legpatronen. 

Bij de eerste worden de buizen "in lussen" heen en weer gelegd. 

De tweede methode is het "slakkenhuis". Bij deze methode wordt de warmte beter verdeelt. De buis wordt spiraalvormig en met dubbele buisafstand naar het midden geleid. Vanuit het midden wordt de retourleiding in het hart van de reeds gemonteerde buisafstand teruggevoerd. Zo liggen warme en koude buizen om en om. Het voordeel van dit patroon is dat de vloertemperatuur nagenoeg overal gelijk is doordat naast de aanvoer de retour ligt.

in lussen

of

slakkenhuis

.

Buisafstand (hart op hart)

10 cm

15 cm

20 cm

25 cm

Buis per vierkante meter

10 meter

7 meter

5 meter

3,5 meter

Houdt wel rekening met de buislengte die je nodig hebt voor de afstand tussen de verdeler en de vloer waar de vloerwarming in komt. (aanvoer en retour naar de groep)

rekenvoorbeeld: voor de aanvoer is 10mtr nodig dus ook 10mtr voor de retour. Is je buis 100mtr dan blijft er dus 100-20=80mtr over om je groep te leggen. De H.O.H. afstand is 15 cm en de groep is op het langste gedeelte 5 mtr. 80mtr : 5mtr = 16 slagen (altijd even aantal aanhouden) 16 x 0,15mtr = 2,4mtr breed. 5x2,4=12m2 te leggen met deze 100 mtr buis.

 

Recht model, brons vernikkeldAls je een kleine oppervlakte van maximaal 5 m² wilt voorzien van vloerverwarming dan kan dit met een stuk buis en een speciale thermostaatknop, je hebt dan geen verdeler nodig. Dit is te doen met een RTL ventiel als regelaar die in de retourleiding van de vloerverwarming gemonteerd wordt. Dit RTL ventiel, (retour terug loop ventiel) regelt de temperatuur van het water dat door de slang loopt. Als het water wat uit de vloer komt warmer wordt dan 60 graden, dan betekent dat dat de vloer geen warmte meer opneemt.
De klep gaat dan dicht zodat er geen heet water meer de vloer in gaat. Als de vloer afkoelt en weer warmte op heeft genomen gaat de klep weer open. Er mag in geen geval meer dan 35 meter buis op aangesloten worden, anders kan de vloer aan het begin van de slang heet worden zonder dat het ventiel afsluit.
 

 

RVS verdeler met plaatwisselaar voor gescheiden circuits:

Met de vloerverwarmingverdelers met gescheiden circuits wordt de vloerverwarmingsinstallatie van de rest van de verwarmingsinstallatie gescheiden. Deze scheiding biedt de volgende voordelen:- geen zuurstofopname in de primaire installatie (ketel en andere componenten) indien geen diffusiedichte buis wordt toegepast. Mogelijke corrosie van deze delen van de installatie wordt hierdoor voorkomen.- een constante warmtetoevoer en watercirculatie van de ketel naar de warmtewisselaar; dit helpt pendelen en ongewenste storingen van de ketel te voorkomen. Door toepassing van een RVS verdeler wordt ook de aantasting van de verdeler zelf voorkomen. Bij de uitvoeringen met de normale stalen verdeler is de verdeler zelf niet beschermd tegen corrosie.De vloerverwarmingverdelers met gescheiden circuits zijn uitgevoerd met een platenwarmtewisselaar, circulatiepomp, drukvat, overstortventiel, vul- en aftapkraan en mano-thermometer. Op de verdelers met gescheiden circuits worden dezelfde inregelmogelijkheden toegepast als bij de standaard vloerverwarmingverdelers

 

Elektrische vloerverwarming:

Ook is het mogelijk om elektrische vloerverwarming toe te passen daar waar en geringe bouwhoogte dit vereist. De vloerverwarming bestaat dan uit een mat van max. 4 mm dikte.


Installatie Service Waarland
Copyright © 2005  [ www.wilfredgroen.nl ]. Alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt: 17 February 2011 .